Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Florbalová poradňa eFlorbal laboratórium Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Ako vybrať kvalitné florbalové loptičky?

11. 2. 2020, Thomas

Florbal je kolektívny halový šport, v ktorom okrem florbalové palice potrebuješ ešte ďalšie základné vybavenie - florbalový loptička. Na trhu existuje celý rad florbalových loptičiek, napríklad modré, červené, biele, IFF certifikované, alebo napríklad dvojfarebné. Čo majú všetky tieto loptičky spoločného je váha +/- 23 gramov, priemer loptičky 72mm a 26 dier. V čom sú teda rozdielne? Prečo nejaký loptička praskne po piatich strelách a iný vydrží päť rokov?

*Oficiálna loptička finálových turnajov mládežníckych výberov. *

Technológia výroby florbalového loptičky

Najskôr sa z nahriateho plastu vylisujú pologule. Následne sa tieto pologule spoja. K spojeniu pologuľou do jednej loptičky sa používajú dve základné techniky.

  • Zváranie ultrazvukom
  • Teflónové zváranie

Po spojení pologuľou do jednej loptičky je takmer hotovo. Pri spojení častí loptičky sa vo sváru vytvorí nerovnosti a ostré hrany a tie je potreba zbrúsiť dohladka. Nerovnosti a ostré hrany by mohli byť nebezpečné a zároveň by zhoršovali aerodynamiku loptičky.

Zváranie ultrazvukom

Zváranie ultrazvukom je oproti teflónovému zváranie výrazne lacnejšie. Pre úsporu nákladov na výrobu je táto metóda zvárania florbalových loptičiek vykonávaná takmer u všetkých florbalových značiek. Ultrazvukové zváranie využíva mechanického kmitania o vysokej frekvencii - ULTRAZVUK. Jedna pologule loptičky je zafixovaná. Druhá časť je pritlačená k tej fixné. Zafixovaná časť loptičky je rozkmitanie ultrazvukovým meničom. Pri súbežnom kmitania a tlačenie oboch častí k sebe dochádza k treniu a tým k nárastu teploty. Ďalej dochádza k plastickej deformácii a prítlakom k následnému premiešaniu materiálov a tým pádom vzniká zvarové spojenie.

Výhody:

  • Plochy zvaru nepotrebujú prípravu ani čistotu = nižšia cena loptičky.
  • Krátky čas zvárania - lacnejšie výroba = nižšia cena loptičky.

Nevýhody:

  • Nízka pevnosť spoja = nízka pevnosť loptičky.
  • Takmer nulové prepojenie materiálov = nízka pevnosť loptičky.
  • Vyššia deformácia pôvodné materiálu pri spracovaní = nižšia pevnosť loptičky.
  • Pri ultrazvukovom zváraní sa používajú nižšie teploty = nižšia pevnosť loptičky.

Príklad loptičiek, ktoré sú zváranie ultrazvukom.

Teflonové svařování

U teflonového zváranie sa používa externý zdroj tepelného žiarenia. Pred samotným procesom zvárania sa vyrobí teflónové vykurovacie teleso. Teflon je zvolený kvôli rovnomernému rozloženiu teplôt na celej pracovnej ploche. Pri zváraní horúcim telesom musí florbalová loptička prejsť niekoľkými krokmi. Najskôr sa obe florbalové pologule zafixujú. Zahreje sa vykurovacie teleso a potom dochádza ku kontaktu oboch častí florbalového loptičky s vykurovacím telesom. Týmto krokom dôjde k nahriatie plastu. Následne sa odstráni výhrevné teleso a dochádza k spojeniu florbalového loptičky. Teflónové zváranie je síce na vykonanie drahšie, ale vo výsledku sa produkujú minimálne o 20% pevnejšie loptičky.

Výhody:

  • Jednoduchý proces, ľahko kontrolovateľný
  • Extrémne vysoké pevnosti zvarov, nízke vnútorné pnutie = vysoká odolnosť loptičky.

Nevýhody:

  • 3D kontúry zvarov vyžadujú nákladné nástroje.
  • Dlhé procesné časy.
  • Vysoké režijné náklady (energie).

FLOORBEE Torpedo IFF match.

Farba loptičiek

Farba florbalového loptičky je veľmi diskutovaná téma. Stále je rozšírená informácia, že loptičky, s ktorými sa môžu hrať oficiálne zápasy, sú: biela a marhuľová. Ako je to ale naozaj? Oficiálne pravidlá vydané Medzinárodnou florbalová federácia IFF v roku 2018 sa loptičky venujú v časti č.4, odsek 406, bod 1.:

"Lopta musí byť schválený IFF a zodpovedajúcim spôsobom označený. Povrch lopty musí byť jednofarebný v nefluorescenční farbe."

Základnou otázkou je teda: "Aké farby sú fluorescenčné?" Fluorescenčné farby sa označujú aj ako farby reflexné, signálne alebo neónové. Tieto farby sú charakteristické svojou schopnosťou odrážať do okolia viac svetla, než sami prijmú. Táto farba vyložene septembra.

Pokiaľ sa teda pri oficiálnej hre vyhnete viacfarebným loptičkám a loptičkám s neónovou farbou, môžete hrať s akoukoľvek farbou Vás napadne.

Oficiálne farba loptičky NOVÉ PRAVIDLÁ

Oficiálnym sponzorom IFF je teraz firma UNIHOC. Unihoc týmto získal exkluzívne marketingové a predajné práva na všetkých oficiálnych IFF aktivitách. Nejedná sa len o majstrovstvá sveta, či Európskej poháre a kvalifikácia, ale Unihoc je prezentovaný na všetkých projektoch a seminároch IFF. Oficiálnym loptičkou všetkých medzinárodných florbalových súťaží je loptička Unihoc DYNAMIC.

Unihoc si stanovil aj farbu tohto loptičky - marhuľovou. Neoficiálne sa teda táto farba stala propagovanú farbou loptičky, s ktorým sa môžu hrať oficiálne florbalové zápasy. Z tejto skutočnosti pramení už spomínaný nepravdivý fakt, že loptičky s ktorými sa môžu hrať oficiálne zápasy sú: biela a marhuľová.

Nadchádzajúce zmena pravidiel florbalu bude pamätať aj na farebnosť loptičiek. Najlepšie úprava, akú by IFF mohla urobiť, je jednoducho vypísať farby, ktoré sú povolené pre oficiálne súťaže. Bohužiaľ to sa nestane. Namiesto toho IFF chce pravidlá upraviť tak, že farbu loptičky, s ktorou sa smie hrať oficiálne súťaže, si vyberie sponzor IFF. V praxi to teda znamená, že sponsor IFF si zvolí farbu loptičky ktorú chce a tým pádom získa výhradné právo na výrobu a predaj loptičiek v danej farbe.

Je toto v poriadku alebo je to už za hranicou? Nepripomína Vám to predchádzajúce situácii, kedy sa Vám IFF snažila prikazovať, akú omotávku môžete použiť a akú nie?

Dvojfarebné florbalové loptičky

Podľa pravidla, ktoré sme si rozobrali v odseku vyššie, sme sa dočítali, že povrch loptičky musí byť jednofarebný. Dalo by sa teda usúdiť, že dvojfarebný loptička nemôže dostať IFF certifikáciu. Našťastie to nie je pravda. IFF si veľmi dobre uvedomuje popularitu dvojfarebných loptičiek, predovšetkým vo Švédsku, kde môžete v každom tíme nájsť rôzne farebné kombinácie, a tak dvojfarebné loptičky podporujú a svoju certifikáciu im udeľujú.

Na trhu môžeme teda nájsť IFF certifikované florbalové loptičky rôznych farebných kombinácií, avšak príde ak na oficiálne zápasy, v tomto prípade s nimi hrať nedá.

Floorbee Torpedo florbalový loptička.

Ideální florbalový míček

U florbalových míčků platí stejné pravidlo, jako u ostatního florbalového vybavení. Bez IFF certifikace nemůžete míček použít v oficiálních florbalových soutěží. Pokud si ovšem koupíte florbalový míček s IFF certifikací, IFF Vám garantuje, že se jedná o kvalitní a bezpečný produkt. Do této kategorie patří i FLOORBEE Torpedo IFF match.

Míček Torpedo byl vyvíjen 2 roky dle parametrů IFF. Koncept vychází z golfových míčků, kdy jamky na povrchu míčku zrychlují dráhu letu. Každá jamka je však doplněna malým výstupekem, aby se míček mohl pyšnit skvělými aerodynamickými vlastnostmi. Jeho design je navržený tak, aby míček v letové fázi dosáhl co možná největšího zklidnění a zároveň si zachoval špičkovou rotaci při hře na zemi.

FLOORBEE Torpedo IFF match sa pre svoju kvalitu stal "oficiálnym loptička finálových turnajov mládežníckych výberov" a "oficiálny loptička MČR starších žiakov". Jeho kvalitu zaručuje ako voľba materiálu, tak aj technológia teflónového zvárania, ktoré garantuje minimálne o 20% pevnejšie zvar a tým pádom aj dlhšia životnosť loptičky.

Floorbee Torpedo florbalový loptička.

Ukázali jsme si rozdíl mezi kvalitními a méně kvalitními florbalovými míčky. V případě, že si pořád nejste jistý s výběrem a budete chtít poradit, neváhejte Nás kontaktovat na emailové adres: info@eflorbal.sk , kde Vám rádi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .