Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na
odkaze tu.
Cholesterol je tuková látka, kterou najdeme ve vašem těle a kterou také získáváme z potravy. Tato látka hraje klíčovou roli ve vašem zdraví, ale je také důležité mít cholesterol pod kontrolou, aby se zabránilo potenciálním zdravotním problémům. Cholesterol je nezbytný pro tělo, neboť hraje roli při tvorbě buněčných membrán, produkcí hormonů (včetně steroidních hormonů, jako je testosteron a kortizol) a tvorbě žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků.
Cholesterol je tuková látka, ktorú nájdeme vo vašom tele a ktorú tiež získavame z potravy. Táto látka hrá kľúčovú úlohu vo vašom zdraví, ale je tiež dôležité mať cholesterol pod kontrolou, aby sa zabránilo potenciálnym zdravotným problémom. Cholesterol je nevyhnutný pre telo, pretože hrá úlohu pri tvorbe bunkových membrán, produkcii hormónov (vrátane steroidných hormónov, ako je testosterón a kortizol) a tvorbe žlčových kyselín, ktoré sú nevyhnutné na trávenie tukov.
Typy cholesterolu
Cholesterol je prenášaný v krvi dvoma hlavnými typmi lipoproteínov:
LDL (low-density lipoproteín) - LDL býva označovaný ako "zlý" cholesterol, pretože môže prispievať k ukladaniu cholesterolu na stenách ciev, čo môže viesť k ateroskleróze a srdcovým ochoreniam
HDL (high-density lipoproteín) - HDL je označovaný ako "dobrý" cholesterol, pretože pomáha odstraňovať nadbytočný cholesterol z ciev a znižuje riziko srdcových ochorení.
Riziko pre srdcové ochorenie
Vysoká hladina LDL cholesterolu v krvi môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Keď sa LDL cholesterol hromadí na stenách tepien, vytvára aterosklerotické pláty, ktoré môžu zúžiť cievy a obmedziť prietok krvi, čo v konečnom dôsledku zvyšuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
Kontrola cholesterolu
Zníženie rizika srdcových ochorení zahŕňa udržovanie hladiny cholesterolu na zdravej úrovni. To sa dá dosiahnuť zdravým životným štýlom, čo zahŕňa vyváženú stravu s nízkym obsahom nasýtených a trans-tukov, dostatočnú fyzickú aktivitu, kontrolu hmotnosti a prípadne lieky, ak je to nutné.
Diétne odporúčania
Zdravá strava zahŕňa konzumáciu potravín bohatých na vlákninu, ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, orechy a ryby s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Obmedzte príjem potravín obsahujúcich nasýtené a trans-tuky, ako sú vyprážané jedlá a údeniny.
Aké zložky môžu pomôcť zvládať cholesterol?
Artičok - môže pomôcť telu zbaviť sa prebytočného cholesterolu. Niekoľko klinických štúdií ukázalo, že artičok znižuje LDL cholesterol.
Pantethine - pantetín, derivát vitamínu B5, a jeho metabolity pôsobia na metabolické dráhy telesného tuku a cholesterolu. Klinické štúdie preukázali schopnosť pantetínu znižovať LDL a triglyceridy u ľudí s vysokým cholesterolom.
Indický egreše (amla) - tradične používaná v ajurvédskej medicíne, priaznivo ovplyvňuje krvné lipidy znížením celkového cholesterolu a triglyceridov – jedna priama štúdia dokonca ukázala, že je porovnateľná so simvastatínom.
Cesnak - Výhody cesnaku na krvné lipidové profily boli potvrdené v mnohých recenziách a viac ako 30 klinických štúdiách. Cesnak môže znížiť celkový cholesterol a LDL, rovnako ako triglyceridy. Cesnak má tiež priaznivé účinky na krvný tlak pre ďalšie kardiovaskulárne výhody.
Rastlinné steroly - sú molekuly steroidov nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré môžu súťažiť s cholesterolom o absorpcii v črevách, čím znižujú hladiny LDL. Početné klinické štúdie opakovane preukázali, že rastlinné steroly sú účinné pri znižovaní LDL.
Rozpustné vlákna - účinky rozpustnej vlákniny na zníženie cholesterolu, ako je beta-glukán, pektín a tie z ovsa a jačmeňa, boli podložené stovkami klinických štúdií. Príjem rozpustnej vlákniny je spojený aj s nižším výskytom kardiovaskulárnych ochorení.
Koenzým Q10 - dobre známy pre svoj vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Statíny, lieky prvej voľby na liečbu vysokého cholesterolu, potláčajú hladiny CoQ10. Pre tých, ktorí užívajú statíny, je vhodné doplniť aj CoQ10. Okrem toho môže CoQ10 znížiť celkový cholesterol a zvýšiť HDL.
Granátové jablko - obsahuje vysoké množstvo polyfenolov, najmä punicalaginov. Niekoľko placebom kontrolovaných klinických štúdií ukázalo, že granátové jablko môže znížiť hladinu celkového cholesterolu a LDL u ľudí s vysokým cholesterolom a môže tiež zlepšiť ďalšie parametre svedčiace pre aterosklerózu.
Prospešné môžu byť aj ďalšie prírodné zložky, ako je Gynostemma pentaphyllum, hesperidín, guggul/guggul, karotenoidy, rybí tuk, niacín, červená kvasnicová ryža a ďalšie.