Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Florbalová poradňa eFlorbal laboratórium Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Ako vybrať kvalitné florbalové mantinely?

15. 10. 2019

Florbal je krásny šport. Je však tiež veľmi tvrdý! S touto tvrdosťou sa musí potýkať nielen hráč, ale aj herné vybavenie, čo sú aj florbalové mantinely. Florbalové mantinely sú takmer každý zápas, alebo tréning vystavované intenzívnym strelám, nárazom a alebo trebárs aj pádom. Mantinel je zložený z jednotlivých častí. Každá časť musí byť vytvorená tak, aby bez problémov odolala všetkým týmto javom. Odolnosť mantinelov je tvorená predovšetkým materiálom, technológiami a výrobným postupom. Poďme sa spolu na ne pozrieť z blízka!

Typy mantinelov

Florbalové mantinely môžete rozdeľovať podľa materiálu, ceny, bezpečnosti, z ekologického pohľadu, a alebo napríklad podľa certifikácie medzinárodnej florbalovej federácie (ďalej len IFF). Na florbalovom trhu máme:

  • mantinely s IFF certifikáciou
  • mantinely bez IFF certifikácie

Hlavným rozdielom medzi mantinely s IFF certifikáciou a mantinely bez certifikácie je taký, že s mantinelmi bez IFF certifikácie sa nemôžete zúčastniť oficiálnych florbalových súťaží. Ďalej mantileny opatrené IFF certifikáciou musia prejsť kontrolou kvality a bezpečnosti. Túto kontrolu vykonáva IFF a k udeleniu certifikácie je nutné splniť všetky kritéria testov, ktorým IFF florbalové vybavenie vystavuje. Za udelenie certifikácia si IFF berie certifikačnej poplatok, za ktorý Vám poskytne certifikačnej nálepku s číselným označením. Medzi hlavné dôvodov, prečo IFF pristúpila k týmto kroku je lekárske vyšetrenia bezpečnosti a kvality výrobkov a tým hájenie dobrého mena florbalu. Ak si kúpite florbalové vybavenie s certifikačnou nálepkou, IFF Vám garantuje, že sa jedná o kvalitný a bezpečný produkt. Avšak aj v rámci certifikovaných produktov sú rozdiely čo sa týka kvality.

IFF certifikačnej nálepka.

Aby sme Vám ukázali, ako sa zorientovať v kvalite mantinelov, a pomohli Vám s výberom toho najlepšieho, poslúži nám rozdelenie mantinelov na nasledujúce 2 skupiny:

  • Najlacnejšie florbalové mantinely
  • Kvalitnejšie mantinely

Najlacnejšie florbalové mantinely

U mantinelov základnej rady môžete očakávať nižšiu cenu. Táto nižšia cena je lákavá, ale nižšia cena väčšinou značí nižšiu kvalitu. Tu sa kvalitou rozumie menej kvalitné spracovanie materiálu a konštrukcie, čo vo finále ovplyvní životnosť mantinelov. Odporúčame zvážiť konštrukciu materiálov tak, aby mantinel nedržal len vďaka spojmi s ostatnými, ale sám mal oporný prvok.

Kvalitnejšie mantinely

U mantinelov z tejto kategórie môžeme očakávať, že sú vyrobené z vysoko kvalitného a extrémne pevného plastu, ktorý zaručí ako pevnosť mantinelov, tak i ideálne odskok loptičky pri hre. Mantinely na prvý pohľad spoznáte tak, že zo zadnej strany majú silnejšie plastové zvary - a to asi 22 mm. Tým pádom majú ďaleko väčšiu pevnosť a tým aj životnosť. Všeobecne platí - čim hrubšie svár tým lepšie pevnosť. Silnejší zvary majú až 3x väčšiu pevnosť a tým aj dlhšiu životnosť ako tenký svár.

Plastový zvar kvalitného florbalového mantinelu.

Teraz si ukážeme hlavné kritériá, podľa ktorých by sme sa mali rozhodovať pri výbere nových florbalových mantinelov. Ďalej si popíšeme, aký je rozdiel u týchto kritérií pri porovnaní najlacnejších florbalových mantinelov a kvalitnejších florbalvoých mantinelov.

Stabilita mantinelov

Na obrázku nižšie môžete vidieť mantinel bez oporného prvku. Tieto mantinely sú nestabilné a muža počas hry dochádzať k takzvanému "padanie ihrisko", kedy sa postupne zrúti všetky mantinely. Väčšina mantinelov bez oporného systému rieši tento problém buď pevným spojením mantinelových častí a alebo kovovou konštrukciou vloženou do mantinelov. Prečo sú tieto riešenia zlá si ukážeme nižšie.

Mantinel bez stabilizačného prvku.

Oproti tomu u kvalitnejších materiálov nájdete oporný systém, s ktorým budete "padanie ihriska" predchádzať. Jeden z týchto sytémov muža byť napríklad "Stable triangle technology". Tento systém sa vyznačuje tým, že pre väčšiu stabilitu je ku každému dielu mantinelu privarený stabilizačný prvok. Medzi výhody tohto systému patrí väčšia stabilita mantinelov. Pretože je mantinel viac stabilný, nepotrebuje v sebe kovové prvky. Vyhnete sa teda nebezpečnému kovu v obvodových hranách aj kovovým spojom.

Kvalitné mantinel so stabilizačnými prvkami.

Bezpečnosť mantinelov

V rámci konštrukcie sa do rôznych častí lacných mantinelu používajú kovové prvky. Kov u rýchle a dynamické hry môže byť problém, preto odporúčame starostlivo zvážiť ako je tento prvok zakomponovaný do konštrukcie a výsledného mantinelu. V ideálnom prípade by vo florbalových mantineloch nemal byť kov žiadny. Kov sa do mantinelov tipycky vkladá do ich spojov, kde slúži k pevnému spojeniu a predovšetkým nahrádza stabilizačný systém mantinelov. Ďalším miestom, kde sa používa kov je vo vnútri obvodových hrán. V tejto časti mantinelu kov napomáha proti krivenie mantinelu, ktoré je spôsobené použitím lacného materiálu. Hlavný problém v oboch dvoch prípadoch je bezpečnosť - napr. Pri rozpojení mantinelov a alebo pádu na hornú hranu mantinelu. Bezpečnosť je jedným z najdôležitejšie aspektov pri zvažovaní kúpy mantinelov. Odporúčame sa vyhnúť kovovým prvkom, ktoré môžu byť v budúcnosti zdrojom problémov a zranení.

Spoje

Ďalším rizikovým prvkom mantinelov je pevný spoj jeho dielov, pevný spoj síce drží pevne jednotlivé mantinely k sebe, ale má za každej situácie držať ihrisko k sebe? Správny mantinel by mal byť stabilný bez týchto kovových prvkov a zároveň by sa mal pri náraze rozspojit, diely by sa mali čiastočne rozostúpiť tak, aby sa prípadný náraz stlmil. Toto sa u pevného spoja bohužiaľ nestane a nárazy do mantinelu sú potom tvrdšie.

Nebezpečný kovový spoj mantinelu.

Okrem použitia kovu pre spojenie najlacnejších mantinelov používajú niektorí výrobcovia spojenie mantinelových dielcov pomocou plastových čapov, ďalší výrobcovia používajú plastové zobáčiky. U týchto spojov je rovnaký problém ako u kovu. Spoj síce neobsahuje kov, ale pri strete s hráčom nedôjde k rozpojenie mantinalů, čo opäť nie je bezpečné. Tento rizikový prvok je pri kvalitnejších mantinelov nahradený "pružným spojom", jedná sa o najlepší variant spojenia mantinelov, ktorá prispieva k bezpečia všetkých účastníkov hry. V zásade sa na spojenie využívajúce elastické naťahovacie gumy, ktoré pri náraze hráča na mantinel vyskočí a diely mantinelu sa rozostúpi.

Bezpečný elastický spoj mantinelu.

Horná hrana

Horná hrana je jedna z najnebezpečnejších častí mantinelu. Väčšina kontaktu hráča s mantinelom je práve v tejto časti. Ako ste už mohli čítať v časti venovaná stabilite mantinelov, výrobcovia najlacnejších florbalových mantinelov používajú na stabilizáciu svojich výrobkov kov v obvodových častí mantinelu, čo môže ohroziť bezpečnosť hráčov pri hre. Odlíšiť bezpečné a kvalitné mantinely od tých nekvalitných a nebezpečných Vám zaručene pomôže práve tvar hornej hrany. U najlacnejších mantinelov môžete nájsť túto časť s ostrou hranou, zatiaľ čo u kvalitnejších mantinelov nájdete túto hranu guľatou.

Bezpečná guľatá horná hrana mantinelu.

Životnosť florbalových mantinelov

Pre výrobu florbalových mantinelov je nutné spotrebovať prírodné zdroje - plast, kov a pod. Pri kúpe mantinelov je preto potrebné uvažovať aj o životnosti. Je rozdiel keď mantinely napr. Po troch rokoch maju odlomené bočnice alebo spodnej podstavu. Alebo po 10 rokoch užívania sú takmer neopotrebované zvonku, možno je potrebné vymeniť pár gumových prvkov, ale inak držia pevne pohromade. Preto zvážte, či napr. Každé tri roky nevyvezie asi 500kg plastu na skládku.

Pri zhodnotení všetkých vyššie popísaných kvalitatívnych kritérií nájdeme ako u kvalitných, tak i u najlacnejších florbalových mantinelov niekoľko výhod aj nevýhod. Pre väčšiu prehľadnosť sme výhody a nevýhody oboch typov mantinelov zhrnuli do niekoľkých bodov ďalej.

Najlacnejšie florbalové mantinely

Nevýhody:

  • Nižšia pevnosť zvarov
  • Nižšia bezpečnosť
  • Nižšia stabilita - klasické padanie celého ihriska.
  • Nižšia životnosť
  • Horná hrana z kovu alebo Nekula

Výhoda:

  • Nižšia obstarávacia cena.

Kvalitnejšie florbalové mantinely

Výhody:

  • Dlhšia životnosť
  • Vyššia bezpečnosť
  • Pevnejšie technológia zvaru
  • Stabilný pevný mantinel, ktorý drží vo zvislej poloziek - celkovo ihrisko nepadá.
  • Okrúhla horná hrana

Nevýhody:

  • O niečo vyššia nákupná cena.

Uskladňovanie a manipulácia s mantinelmi

Ak budete robiť florbalové mantinely, nezabudnite na vozík pre florbalové mantinely. Ten by mal mať dobrý výrobca k dispozícii spolu s mantinelmi. Transporní vozík Vám zaraučí pohodlnú a rýchlu prepravu mantinelov po ihrisku. Tiež Vám poskytne vynikajúcu skladovací priestor a zároveň zníži priestorovú náročnosť pri skladovaní mantinelov. Ak chete mantinely na vozíku skladovať, nezabudnite, že vozíky musím mať vzpery na vymedzovacie časti, inak bude dochádzať ku krivenie mantinelov.

Vozík na prepravu mantinelov

Mantinely s ideálnym pomer cena / kvalita - Floorbee mantinely

Medzi kvalitné mantinely vyššie rady s IFF certifikáciou patrí mantinely od značky Floorbee. Mantinely sú vyrobené z kvalitného plastu zaručujúce ich pevnosť. Mantinely Floorbee sa vyrábajú v rôznych farebných kombináciách, avšak najpredávanejšie sú varianty biela a čierna. Pri výrobe mantinelov používa Floorbee najmodernejšie výrobné postupy a Švajčiarskej technológie, ktoré zaručujú pevnosť zvarov mantinelov přeš 80%, čo je takmer rovnaká pevnosť ako pri súvislej vrstvy materiálu bezo sváru.

Pre zvýšenie bezpečnosti mantinelov je horný okraj ukončený okrúhlym lemom. Tento oblý lem je veľmi bezpečný najmä pri náraze. Značka Floorbee vylepšila svoje mantinely použitím technológie: "Stable triangle technology" - vďaka použitiu tejto technológie sú mantinely veľmi stabilné, drží tvar a zároveň spĺňajú náročné bezpečnostné kritériá IFF. Mantinely Floorbee nejdete uz vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, Fínsku, Singapure ale aj v ďalších krajinách sveta. U nás môžete tieto mantinely nájsť napríklad u extraligového tímu Panthers Otrokovice. Certifikácia IFF je u maninelů Floorbee samozrejmosťou.

Kvalitné florbalové mantinely FLOORBEE.

Ukázali sme si rozdiel medzi kvalitnými a menej kvalitnými mantinely. V prípade, že si stále nie ste istý s výberom a budete chcieť poradiť, neváhajte Nás kontaktovať na emailovej adries: info@eflorbal.sk , kde Vám radi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .