Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Florbalová poradňa eFlorbal laboratórium Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Ako vybrať brankársku masku/helmu?

5. 3. 2020, Thomas

Brankárske vybavenie sa podstatne podieľa na Tvojom výkonu. Jej výber, spôsob obliekania a starostlivosti o ňu sú dôležitou súčasťou brankárske prípravy. Na rozdiel od ostatných hráčov, ktorým stačí správna hokejka a topánky, musí mať brankár oveľa viac vecí. Toto je dôvod, prečo je výber správneho vybavenia tak komplikovaný. Brankár sa stavia do cesty strelám, ktoré môžu dosahovať aj rýchlosti okolo 200 km/h. A to je už veľká rýchlosť.

V dnešnej dobe existuje spústy rôznych druhov a typov brankářského vybavenie s rôznym dizajnom, kvalitou i od rôznych výrobcov. Ako sa v tom vyznať? A ako vybrať to najlepšie? Odpovede na tieto otázky nájdeš u nás. Dnes sa zameriame na to najdôležitejšie - brankársku masku/helmu.

Juniorská, univerzálne a seniorská maska.

Ako si teda vybrať správne brankársku masku/helmu?

Brankárska maska je to najdôležitejšie, čo potrebuješ, aby si mohol vôbec chytať! Predsa len dostať loptičkou letiacim 200 km/h priamo do tváre nie je nič príjemné. Masku musíš mať nielen kvôli Tvojmu bezpečie, ale aj kvôli oficiálnym pravidlám IFF.

Florbalová maska musí spĺňať spústy požiadaviek, ale predovšetkým musí spĺňať bezpečnostné kritériá. Musia chrániť hlavne oči a tvár brankára. Tieto požiadavky dnes spĺňajú takmer všetky masky. Ak chceš mať ale istotu, pomôže Ti IFF certifikácie. U brankárskych masiek totiž platí rovnaké pravidlo, ako u ostatného vybavenia. IFF svojou certifikáciou garantuje, že sa jedná o bezpečný produkt.

Rozdiel medzi juniorskú a seniorskú maskou.

Základné rozdelenie masiek

Pri výbere masky sú dôležité dve veci: pohodlie a dobrý výhľad. Najskôr sa zameriame na pohodlie. Požadovaný komfort Tí poskytne len maska v správnej veľkosti. Prvá vec, ktorá by Ťa teda mala zaujímať, je správna veľkosť Tvoje masky.

Štandardne výrobcovia rozdeľujú brankárske masky podľa maximálneho obvodu Tvoje hlavy na:

Pre základný výber masky Tí teda stačí iba krajčírsky meter, ktorým si zmeriaš obvod hlavy a hneď vieš, akú masku potrebuješ.

Ako zmerať obvod hlavy?

Pokročilé rozdelenie masiek

Pre pokročilý výber masky to bohužiaľ takto nefunguje. Pri voľbe velkosti treba zohľadniť viac faktorov ako len obvod hlavy. Rozdiel medzi juniorskú a seniorskú maskou totiž nie je iba v ich veľkostiach. Napríklad juniorská maska je lacnejšie, menšie a má menej bezpečnostných prvkov. Všetky tieto aspekty si preberieme v dnešnom článku a pomôžeme Ti lepšie sa zorientovať vo florbalových maskách.

Juniorské/seniorskej masky

Juniorské florbalové masky sú veľkostne menšie, aj keď to nie je pravidlom (napríklad Tempish má rovnakú veľkosť ako pre juniorskú, tak aj pre seniorskú masku). Juniorské masky sú v porovnaní so seniorskými maskami menej pohodlné, pretože majú menšiu polstrovanie vnútri masky. Keďže je polstrovanie menší, sajú tieto masky menej potu. Toto u nižších vekových kategórií nevadí, pretože intenzita tréningov nie je tak vysoká. Avšak pri náročnejšom tréningu juniorskej masky nezvládnu odviesť všetok pot a to má za následok, že Ti počas tréningu/zápasu do očí stekajú kvapôčky potu. Čo nie je úplne ideálne.

Polstrovanie seniorské masky.

Rozdiel medzi juniorskú a seniorskú maskou spoznáš podľa jej tvaru hneď na prvý pohľad. Juniorské masky nemajú predĺžený krk, čo je jeden z ich základných nedostatkov. Ako rastieš, predlžuje sa Ti tiež krk. Tým pádom potrebuješ u masky dlhšiu bradu, ktorá Ti ho chráni. Z tohto dôvodu odporúčame juniorskú masku deťom maximálne do 12 rokov, a alebo si potom musíš dokúpiť chránič krku. Tento chránič krku sa však skoro nevyrába a pri hre Tí skôr prekáža, než pomáha.

Juniorská masky bez predĺženej brady.

Ďalší prvok, ktorý u juniorskej masky nenájdeš a u seniorské áno, je chránič brady. Je vyrobený z pevného plastu a mäkkého polstrovanie. Chráni Ťa pred úrazmi brady a zároveň Ti zafixuje masku na mieste.

Chránič brady u florbalových masiek.

Univerzálny masky

Univerzálne masky sú kombináciou juniorské a seniorské masky. V podstate sa dá povedať, že výrobca vezme juniorskú masku, zväčší jej škrupinu na seniorskú veľkosť a hotovo. Univerzálne masky sú charakteristické tým, že:

  • nemajú chránič brady
  • nemajú predĺžený krk
  • majú menšie polstrovanie      Univerzálny florbalová maska.

Polstrovanie florbalovej masky

Ďalší dôležitý prvok, ktorý ovplyvňuje tvoje pohodlie, je polstrovanie florbalové masky. Z pohľadu polstrovanie existujú na trhu iba dva typy masiek:

Spravidla lacnejšie masky sa vyrába bez odnímateľných polstrov. Prečo sú tieto masky menej komfortné a mal by si si za odnímateľné podušky radšej priplatiť?

U masky s odnímateľným polstrovanie je môžeš po tréningu alebo zápase jednoducho vytiahnuť. Nebudeme si tu nič nahovárať , ak sa v maske zapotíš raz, alebo dvakrát nie je to problém. Ak bude sa to však opakovať, začne Ti maska zapáchať a hrať s takou maskou naozaj nechceš.

Väčšinou sú podušky prirobené pomocou suchého zipsu. Takže polstrovanie jednoducho vyberieš a hodíš ich do práčky. Ďalšou výhodou je, že ak už podušky neslúžia, ako majú, môžeš ich vymeniť za nové. Bohužiaľ u masky bez odnímateľných polstrov toto nejde.

Polstrovanie seniorské masky.

Mriežka florbalovej masky

Ďalší dôležitý aspekt, ktorý ovplyvňuje výber masky, je dobrý výhľad. Výhľad z masky ovplyvňuje predovšetkým jej mriežka, ktorá sa robí v dvoch typoch:

Oba dva typy mriežok spĺňajú bezpečnosťou kritériá. Čo potvrdzuje aj IFF certifikácia oboch mriežok. Hlavný rozdiel medzi týmito mriežkami je priehľad. Mriežky "Cat eye" sú vytvorené pre maximalizáciu priehľadu, zatiaľ čo klasická mriežka má priestor pre priehľad menšie. Nedá sa však povedať, ktorý typ mriežky je lepší. Tu naozaj záleží na subjektívnom pohľade. Každopádne ak si vyberieš masku s "Cat eye" mriežkou mal by si mať lepší výhľad. S tým je samozrejme spojená aj trochu vyššia cena masky.

Mriežka Cat eye pre lepší výhľad.

Ako spoznáš že tí maska sedí?

99% florbalových masiek Ti bude sedieť. Každá maska má v sebe veľa polstrov vyrobených z mäkkej peny. Takže sa ti krásne prispôsobí. To isté platí aj u chrániča brady. Ako ale zabezpečiť, aby Ti maska padla dokonale? Ľahko! Maska má päť gumových popruhov, ktoré sú pripevnené k maske pomocou kovového patentu. Všetko je teda o tom, vyhradiť si dostatok času a postupne pritiahnuť/povoliť tieto gumové popruhy. Je to zdĺhavý proces, ale nakoniec sa Ti to oplatí, pretože vo finále docieliš toho, že sa budeš cítiť, ako by si žiadnu masku ani nemal.

Popruhy na úpravu masky.

Záverečné hodnotenie

Na trhu existujú 3 typy florbalových masiek:

Rozdiel medzi juniorskú a seniorskú maskou nie je iba v ich veľkostiach. Juniorské masky majú menej polstrovanie, základné mriežku a to najdôležitejšie menej bezpečnostných prvkov. Práve tieto bezpečnosťou prvky sú najväčším rozdielom medzi juniorskú a seniorskú maskou. Deti do 12 rokov alebo amatéri sa môžu pri výbere masky rozhodovať len podľa obvodu svojej hlavy. Ostatní hráči by mali pri výbere masky zohľadniť všetky vyššie uvedené aspekty.

Ukázali sme si ako vybrať brankársku masku. V prípade, že si stále nie si istý s výberom a budeš chcieť poradiť, neváhaj nás kontaktovať na emailovej adrese: info@eflorbal.sk , kde Ti radi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .