Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Florbalová poradňa eFlorbal laboratórium Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Všetko, čo potrebuješ vedieť o paliciach Oxdog!

23. 2. 2021, Thomas

Florbalky od Oxdog v posledných rokoch zaznamenali veľký boom. Ich florbalové palice vidíš u mnohých športovcov, e-shopov aj v kamenných predajniach. S tým súvisí aj veľmi časté tému, ktoré sa v telocvični hojne rieši: "Aké sú technológie florbalových palici u Oxdog a čo znamenajú všetky tie piktogramy na paliciach, prečo tam sú a kde nájdeme ich vysvetlenie?" Práve teraz máš jedinečnú možnosť pozrieť sa na všetky technológie a ich vysvetlenie na jednom mieste! Poďme na to!

Z akých materiálov sú vyrobené florbalky Oxdog?

V dnešnej dobe sú takmer všetky florbalové palice vyrobené zo skelného vlákna, Carbonu a alebo ich kombinácií. Ako väčšina výrobcov, tak i Oxdog používa práve tieto základné materiály. Každá florbalová palica okrem spomínaných materiálov obsahuje tiež lepidlo, ktoré drží jednotlivé vrstvy (carbonu/composita) pohromade. Viac o týchto lepidlách sa dozvieš v časti spojovacie materiály.

Čo je to sklené vlákno (sklolaminát/glassfiber)?

Sklené vlákno/sklolaminát je základný materiál pre výrobu florbalek. Pre výrobu florbalových palíc je tento materiál agregovaný do tenkých drôtov, ktoré sa následne spájajú v tkz. sieť. Sklené vlákno je veľmi pevný a odolný materiál. Shafty vyrobené z tohto materiálu sú tuhšie a umožňujú väčší prenos sily zo shaftu na čepeľ a tým aj na florbalový loptička. Herné vlastnosti hokejky sú stabilnejšie a predvídateľnejšie. Vďaka svojim vlastnostiam sa sklené vlákno stalo základným materiálom pre florbalové palice, jeho vlastnosti sú:

  • Vysoká pevnosť
  • Vysoká odolnosť
  • Dlhá životnosť
  • Vyššia váha ako u materiálu Carbon

Čo je to Carbon?

Carbon (Karbón a alebo tiež uhlíkové vlákno) je jedným z najpevnejších a najľahších materiálov dostupných na dnešnom trhu. Tento materiál je päťkrát pevnejší ako oceľ a zároveň neporovnateľne ľahšie. Karbón sa často používa v letectve, kozmonautike, robotike a tiež vo florbale. Vo florbalkách sa vyskytuje v rovnakom stave ako sklolaminát. Rozdiel medzi karbónom a skleným vláknom je v tom, že uhlíkové vlákno je krehkejšie a ľahší ako kompozitný materiál. V porovnaní se skleným vláknom je karbón krehkejšie materiál, pretože uhlíkové vlákno je citlivejší na nárazy. Celkové vlastnosti karbónu sú:

  • Nízka váha
  • Horšie prenos sily do čepele, než u sklolaminátu
  • Výborne absorbuje nárazy - vynikajúca pre streľbu príklepom
  • Vyššia náchylnosť k zlomeniu

Aké typy Carbonu Oxdog používa?

Oxdog používa niekoľko typov carbonu od T600 až po T2500/HP2700. T600 je najťažšie carbon a T2500/HP2700 je ten najľahší. Florbalové palice s označením T2500/HP2700 teda používajú jeden z najľahších carbonu. Čím je carbon ťažšie, tým je jeho odolnosť väčší a naopak. Ťažšie palice sú teda odolnejšie, než tie s nízkou váhou. Karbónová palicu u Oxdog má toto označenie:

  • carbon T/HP + číslo označujúce kvalitu carbonu

Čo je to Composite (Karbon kompozit)?

Composite je zmes karbónu a sklolaminátu (skleného vlákna). Carbon aj sklené vlákno majú ako kladné aj záporné vlastnosti. Pro získanie tých najlepších (ľahkosti karbónu a pevnosti kompozitu) sa tieto 2 materiály kombinujú. Kombinácia môžeš nájsť v rôznom pomere. Pred kúpou palice je vhodné tento pomer zistiť. Platí čím vyšší pomer karbónu oproti kompozitu, tým lepšie má hokejka vlastnosti. Tiež ale platí čím viac skleného vlákna v palici, tým je florbalka pevnejšia a lepšie prenáša silu zo shaftu na čepeľ a tým aj na florbalový loptička.

Aké typy Composite materiálu používa Oxdog?

Oxdog používa 2 typy materiálu composite R600 a R500. R600 je kvalitnejšie a ľahší kompozitný materiál. R500 je ťažšie kompozitný materiál, však je to najodolnejší materiál, ktorý Oxdog pre výrobu svojich palíc používa. Pokiaľ na palici nájdeš napísané len "Composite", jedná sa o composite R500. Kompozitová palica u Oxdog má toto označenie:

  • Composite R600
  • Composite R500/Composite

Aké typy spojovacieho materiálu (lepidlá) používa Oxdog?

Oxdog používa vo svojich paliciach 3 druhy spojovacieho materiálu (lepidla):

  • Živicu EVO
  • živica TRX
  • Odľahčenou živicu HES

Živica EVO i TRX sú syntetické živice. Živica EVO je ľahšia, má dlhšiu životnosť a zároveň nižšiu váhu ako živice TRX. Posledný a zároveň najľahší spojovací materiál je odľahčená fenolové živice HES. Táto živica nemá tak dlhú životnosť ako predchádzajúce dvaja, ale to vynahrádza jej váha a pevnosť, ktorá je naozaj vysoká.

Prečo sa používajú vo florbalových paliciach lepidla?

Ani sklenené vlákna ani uhlíkové vlákna sama o sebe tak dobre nefungujú, preto musí byť kombinovaná s nejakým druhom lepidla (živice), ktoré ich drží pohromade. Kombinácia sklenených alebo uhlíkových vlákien so spojivom vám poskytne kompozitný materiál.

Ako Oxdog vyrába svoje florbalky?

Oxdog svojej palice vyrába pomocou 2 základných postupov. U lacnejšie palíc je zvolený postup PRE-Prego - lisovanie palicou do formy vo vákuu. Pri drahších florbaliek používa Oxdog postup BLOW Moulded - lisovanie florbalových palíc pomocou tlaku vzduchu.

Čo to znamená Blow Moulded?

Blow Moulded je lisovanie florbaliek pomocou tlaku vzduchu. Materiál spolu s živicou (lepidlom, ktorý drží florbalovú palicu pohromade) sa vloží do formy. Forma na shaft sa zahreje na požadovanú teplotu. Akonáhle forma a materiál dosiahne požadovanú teplotu, tlakom vzduchu sa naplní vzduchový mechúr, okolo ktorého je materiál poskladaný. Tento mechúr potom vytlačí materiál od stredu formy k jej okraju a florbalka získa svoj konečný tvar. Tento technologický postup dokáže vytvoriť palice akýkoľvek tvarov (oval, round, hockey) a pritom zaručiť ich dokonalé vyváženie a vysokú pevnosť.

Čo to znamená PRE-Prego?

PRE-Prego je označenie pre strojovo vyrábané florbalové palice na automatizované výrobnej linke. Na tejto linke sa vo vákuu lisuje materiál (predovšetkým materiál composite) do požadovaného tvaru. Jedná sa o rýchlejšie a lacnejšie výrobný postup.

Čo to znamená Hyper/Ultra/Super fast?

Oxdog vyvinul vlastný systém pre označenie rýchlosti palíc, ktorý indikuje, ako rýchlo dokáže florbalka vymrštiť loptička z čepele preč. V podstate sa jedná o to, ako efektívne dokáže shaft preniesť tvoji silu do loptičky. Čím lepšie prenesie Tvoju silu, tým rýchlejší je Tvoje strela a naopak. Oxdog svoje shafty rozdeľuje do nasledujúcich 4 skupín:

  • Hyper fast shaft - najrýchlejší palice
  • Ultra fast shaft - ultra rýchle palice
  • Super fast shaft - rýchle palice
  • Medium fast shaft - stredne rýchle palice

Čo to znamená Hyper/Ultra/Super light?

Toto je označenie váhovej kategórie, do ktorej florbalka spadá. Oxdog u svojich florbalových palíc používa tieto váhové kategórie:

Orientácia vo váhových kategórií je veľmi jednoduchá. Florbalky Hyperlight sú najľahšie a florbalové palice s označením LIGHT sú tie najťažšie.

Čo je to HES?

HES - alebo ak HIGH ENERGY SHAFT nie je technológia, ale iba kombinácie nasledujúcich technológií:

  • HES resin
  • Hyper/Ultra fast shaft
  • Blow Moulded
  • LC
  • Carbon T1000 a vyššie

Takto poskladané palice majú vynikajúce vlastnosti, predovšetkým to sú:

  • RÝCHLOSŤ - o 20% vyššiu rýchlosť reakcie tyče
  • SILA - o 20% navýšenie prenosu sily
  • ŽIVOTNOSŤ - zvýšená životnosť tyče
  • VÁHA - až o 20% nižšiu hmotnosť

Aké má Oxdog technológie shaftu?

Oxdog u svojich palíc používal hŕbu technológií. Všetky ich môžeš vidieť tu:

  • POWERRAILS - Pod týmto označením nájdeš dve vylisované drážky v shaftu palice. Tieto drážky prenášajú hráčovu silu do zóny priehybu rýchlejšie, než tomu je u klasického shaftu. Výsledkom teda je rýchlejšie strela.
  • Double POWERRAILS - Táto technológia skrýva dvojicu vylisovaných drážok, ktoré spevňujú palicu. Jedna dvojica je pod omotávkou a druhá je uprostred palice. Účel tejto technológie je vytvoriť pevnú palicu odolnou voči zlomeniu.
  • V-Dips - Technológia V-Dips je založená na jamkách v tvare V. Tieto jamky sa nachádza na povrchu celej palice. V-Dips technológia slúži k lepšiemu prenosu sily a zároveň k lepšej torznej tuhosti florbalové palice.
  • TIPKICK - Pod týmto označenie nájdeš vylisované drážky, ktoré posúvajú zónu priehybu smerom nadol a tým zrýchľujú palicu.
  • TIPSHAPE - Táto technológia označuje zakrivenie hokejky v spodnej časti pri čepele o 1.5 stupňa, čo má za následok prudšie strelu.
  • Curve shaft - Klasická curve technológia - zahnutie shaftu v jeho spodnej časti. Pre zvýšenie pevnosti Curve shaftu Oxdog túto technológiu kombinuje s technológiou Double POWERRAILS.

Všetky tieto spomínané technológie sú v podstate minulosťou. Oxdog je používal, ale postupne od nich ustúpil. Samozrejme môžeš naraziť na všetky tieto technológie, ale bude to len u starších modelov. Nové modely používajú len technológie:

Technológia Triad shaft je označenie pre špeciálne profil shaftu. Nejedná sa o profil držania (ROUND, OVAL/SWEOVAL, D-OVAL), ale o tvar shaftu medzi čepeľou a omotávkou. Triad shaft je shaft v tvare trojuholníka. Takto tvarovaný shaft je podľa výrobcu viac odolný a ponúka Ti väčšiu rýchlosť palice = prudšie strely! Ak chceš Triad shaft vyskúšať, nájdeš ho u palíc VIPER SUPERLIGHT & LIGHT.

Aký profily držanie majú florbalky Oxdog?

Existuje niekoľko typov profilov florbalových palíc. Na každý tento typ si možno zvyknúť a neexistuje univerzálny odporúčania, ktorý profil je najlepší. Jedná sa vyložene o subjektívny pocit. Profily florbalových palíc od Oxdog sú tieto:

  • ROUND - guľatý profil držanie. 90% florbalových palíc má tento okrúhly profil držanie
  • OVAL - oválny profil držanie. Tento oválny úchop poskytuje pevnejšie držanie hokejky, avšak nepatrne viac materiálu zvyšuje váhu florbalky. Tento typ úchopu sa hodí pre hráčov s väčšími dlaňami.
  • SWEOVAL - oválny profil držania. Názov SWEOVAL je skratka pre Švédsky ovál. Tento Švédsky ovál sa od klasického líši svojou veľkosťou (SWEOVAL je menej viditeľný). V podstate sa dá povedať, že Švédsky ovál je medzistupeň medzi klasickým okrúhlym úchopom a úchopom oválnym.
  • D-OVAL - štvorcový profil držanie s oblými rohmi. Tento úchop je špecifický pre palice Oxdog. Základný tvar držanie je tu ovál však vrchná časť je o 5mm sploštená, takže sa z oválneho držania stáva skôr štvorcový profil. Avšak oproti profilu držanie HOCKEY (hranatý profil florbalové palice) sú tu hrany zaoblené.

Čo je to CPB?

CPB je skratka pre CARBON POLYMER BLADE. Toto je označenie pre florbalky, ktoré majú čepeľ s karbónovým plátom. U florbalových palíc Oxdog si môžeš všimnúť písmen MB/MBC a alebo NB/NBC. Tieto písmená označujú tvrdosť čepele (MB - medium Blade, NB - normal Blade). Písmeno C v názve označuje zakomponovaný karbónový plát do čepele. (MBC - medium Blade s karbónom, NBC - normal Blade s karbónom). Karbónový plát by mal zabraňovať krútenie čepele a robiť čepeľ ešte pevnejšie. U Oxdog môžeš tiež nájsť označenie MBC / NBC + číslo (2). Ide o klasickú čepeľ s karbónovým plátom, akurát číslica značí počet týchto plátov.

Čo je to SBS?

SBS je skratka pre StickBalanceSystem. Tento systém ukrýva upravený špunt palice. SBS je špunt florbalky, do ktorého si môžeš pridať 20g závažie a tým zmeniť ťažisko palice. Celkovo u Oxdog nájdeš celkom 3 typy špuntu na palici:

  • SBS
  • LC
  • Klasický normálne špunt

Ako už si mohol čítať, SBS je špunt, do ktorého si môžeš pridať 20g závažie a tým zmeniť ťažisko palice. Súčasťou florbalky je teda ešte 20g závažia, ktoré pomocou krížového skrutkovača upevníš do špuntu. Opak tejto technológie je LC - LIGHT CUP. Palice s označením LC majú odľahčený špunt. Malý je menší, tenší a ľahší. Použitím tejto technológie dôjde k odľahčeniu palice. Malý je tak nepatrný, že Ti môže pripadať, ako by na palici žiadny nebol. Toto niektorým hráčom vyhovuje, ale sú aj takí, ktorí potrebujú väčší špunt, pretože im pomáha lepšie ovládať ich palicu. Posledný 3. variant je už len klasický špunt, žiadne závažia, žiadne odľahčenie, proste klasika.

Čo je to DW-Grip?

DW-Grip je označenie omotávky. V minulosti mal Oxdog rozdelenej omotávky na hornú a spodnú časť. Tieto florbalky môžeš nájsť práve pod označením DW-Grip. Horná časť tejto omotávky mala označenie Wrap grip a tá spodná časť omotávky sa označovala 1PieceGrip. Spodná časť omotávky 1PieceGrip bola trvanlivé a vymieňal sa iba Wrap grip.

Ako si ale už čítal, jedná sa o staré označenie, ktoré sa už nepoužíva, pretože Oxdog prešiel z tohto štýlu omotávok ku klasickej omotávke, ktorú nájdeš u akejkoľvek inej florbalky.

Dnes sme sa zoznámili s Oxdog technológiami. Ak ťa niečo zaujalo, ale nie si si istý, neváhaj nás kontaktovať na emailovej adrese: info@eflorbal.sk , kde Ti veľmi radi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .